Kelionės dviračiu šaltuoju metų laiku: nereikia bijoti, svarbu tinkamai pasiruošti

„Like Bike“ 300 000 km iššūkio nugalėtojas Tadas Slivka kasdien į darbą dviračiu žiemą – vasarą keliauja jau šešerius metus. Kaunietis dalijasi ekologiškos transporto priemonės privalumais ir patarimais, kaip saugiai ir patogiai minti šaltuoju metų laiku.

Nuotykiai, nereikalaujantys didelių investicijų

„Like Bike“ 300 000 km iššūkio nugalėtojo draugystė su dviračiu tęsiasi jau dešimtmetį. Viskas prasidėjo nuo draugų pakvietimo vykti į dviračių žygį. „Mane ir užkabino tolimi žygiai, kuomet viską, ko tau gali kelias savaites prisireikti, vežiesi pats, nakvoji gamtoje, važiuoji pro visokiausius įdomius objektus. Ir, svarbiausia, pigiai ir gerai pailsi“, – atsiminimais dalijasi T. Slivka. Tuomet studijavusiam Tadui, galimybė leistis į nuotykius ir nauji įspūdžiai, nereikalaujantys didelių investicijų, atvėrė duris naujam hobiui.

Dviračiu į darbą jau šešerius metus

Vėliau T. Slivka suprato, kad dviratį gali naudoti ir kasdieninio susisiekimo tikslais: „Gyvenau Žaliakalnyje, viską, ko galėtų reikėti Kaune, buvo pakankamai netoli, kad būtų galima numinti dviračiu. Tiesą sakant, net ir nebuvo poreikio įsigyti automobilio. Kadangi žygiams buvau įsigijęs talpius dviračiui pritaikytus krepšius, tai net ir apsipirkti parduotuvėje bei dviračiu parsivežti pirkinius namo nebuvo didelė problema.“

Vėliau Tadas išvyko gyventi į Olandiją. Po keleto metų svetur, atgal į Lietuvą, vyras parmynė dviračiu. „Taip jau gavosi, kad grįžęs pradėjau dirbti Raudonvario plento gale. Nuo mano namų Žaliakalnyje iki darbo didžioji dalis kelio ėjo dviračių taku, tai man, kaip iš dviračių šalies grįžusiam, net nekilo minčių į darbą važinėti kita transporto priemone‘, – pasakojo T. Slivka. Nuo to laiko, jau šešerius metus, Tadas į darbą keliauja dviem ratais.

Greičiau, pigiau ir sveikiau

T. Slivka mano, kad gyvenant tokioje vietoje, kur iki viešojo transporto stotelės reikia eiti apie 10 min, o pati kelionė troleibusu trunka apie pusvalandį, būtų keista nesirinkti dviračio. „Kai su dviračiu visa kelionė nuo namų iki darbo užtrunka beveik 20 minučių trumpiau, nėra net kalbų – mini dviratį ir džiaugiesi, kad kasdien sutaupai daug laiko“, – pasakoja dviratininkas.

„Kai dar paskaičiuoji, kiek per mėnesį sutaupai pinigų transportui, pasidaro dar linksmiau. Kažkada skaičiavau, kad, mano atveju, vien tik važinėjant į darbą dviračiu, o ne nuosavu automobiliu, mano dviratis atsipirko per nepilnai 3 metus“ – dviračio privalumas vardija Tadas.

Keliaudamas dviračiu kaunietis sportuoja, tuo pat metu taupydamas laiką ir pinigus. „Sveikata irgi yra turtas ir tą reikia vertinti“, – įsitikinęs Tadas.

Mina ir žiemos sezonu

T. Slivkos nuomone, kelionių dviračiu šaltasis metų laikas nestabdo, tačiau reikia jam pasiruošti.  Svarbu tinkama apranga, pasirūpinti, kad prie dviračio neprišaltų judančios dalys, taip pat būtinos geros kokybės žiemai pritaikytos padangos. „Tada sau gali minti be didesnių problemų. Tiesą sakant, aš mindamas dviračiu dygliuotomis padangomis ant ledo mažiau slidinėju, negu eidamas pėsčiomis“, – šaltojo sezono patirtimi dalijosi kaunietis.

Geras pavyzdys užkrečia

T. Slivka pasakojo, kad pats yra pastebėjęs, jog kiekvieną žiemą važinėjančių dviračiais vis daugėja. „Aš noriu galvoti, kad gal tai yra ir mano nuopelnas, kad jau ne pirmi metai žmonės mane mato minantį žiemą ir galbūt patys pagalvoja „o kodėl gi ne?“, o tada galiausiai patys pabando žiemą sėsti ant dviračio. To tikrai nereikia bijoti, tiesiog svarbu tinkamai pasiruošti“, – sako kaunietis.

 

Daugiau informacijos apie dviračių kultūrą Kaune: likebike.kaunas.lt

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.